MORE

Who Said It: Anthony Bourdain or Paula Deen?

Lesson learned: No one looks good shoving food into their mouthholes.
Lesson learned: No one looks good shoving food into their mouthholes.

Anthony Bourdain and Paula Deen may currently be the two most diametrically opposed personalities in today's food world. The two have feuded for years, with Bourdain generally accusing Deen of fattening up America for profit and Deen generally accusing Bourdain of being an elitist.

Most recently, Bourdain has been on the warpath against Deen for hiding her Type 2 diabetes from fans for years while she sought out an endorsement deal with pharmaceutical giant Novo Nordisk. He lobbed a grenade Deen's way at the South Beach Wine & Food Festival when he was asked about his own "hypocrisy" for smoking cigarettes on his show, No Reservations:

You're right. I did smoke cigarettes for a lot of years on my show. But I wasn't selling any [expletive] cigarettes ... And when I found a spot on my [expletive] lung, I didn't wait three years so I could get a deal selling the patch.

But are the two that dissimilar? They both worship at the same omnivorous altar, both have larger-than-life personas and both could probably put a ribeye down in five minutes flat. They even occasionally sound alike, as evidenced by the dozen quotes we gathered up from the pair.

Can you tell from the quotes below who said what?

1. On vegetarians:

"Oh, I'll accommodate them, I'll rummage around for something to feed them, for a 'vegetarian plate,' if called on to do so. Fourteen dollars for a few slices of grilled eggplant and zucchini suits my food cost fine."

2. On meat:

"I would not want to live in a world without fried pork chops."

3. On being at the stove:

"Cooking has always brought me a happiness that I didn't think was available. I just fire up the stove, and things start to fade away."

4. On eating with family:

"We know, for instance, that there is a direct, inverse relationship between frequency of family meals and social problems."

5. On food pairing:

"Now, you know a man can't resist oysters or beer. And you put the two together, and you know you've got a winner."

6. On eating in Las Vegas:

"I lurched away from the table after a few hours feeling like Elvis in Vegas -- fat, drugged and completely out of it."

7. On eggs:

"The way you make an omelet reveals your character."

8. On hunting:

"I am in no way supportive of hunting for trophies or sport -- would never do it and don't like it that others do. But if you kill it, then eat it, it's fine."

9. On humility:

"You know, there's nothing worse than busted balls."

10. On character:

"Skills can be taught. Character you either have or you don't have."

11. On life:

"Every day you wake up on the right side of the dirt is a good one."

12. On elitism:

"I have always said that I don't care for uppity food and I can't cook it."

Answers are on the next page...  

1. On vegetarians:

"Oh, I'll accommodate them, I'll rummage around for something to feed them, for a 'vegetarian plate', if called on to do so. Fourteen dollars for a few slices of grilled eggplant and zucchini suits my food cost fine."

Answer: Anthony Bourdain

2. On meat:

"I would not want to live in a world without fried pork chops."

Answer: Paula Deen

3. On being at the stove:

"Cooking has always brought me a happiness that I didn't think was available. I just fire up the stove, and things start to fade away."

Answer: Anthony Bourdain

4. On eating with family:

"We know, for instance, that there is a direct, inverse relationship between frequency of family meals and social problems."

Answer: Anthony Bourdain

5. On food pairing:

"Now, you know a man can't resist oysters or beer. And you put the two together, and you know you've got a winner."

Answer: Paula Deen

6. On eating in Las Vegas:

"I lurched away from the table after a few hours feeling like Elvis in Vegas -- fat, drugged and completely out of it."

Answer: Anthony Bourdain

7. On eggs:

"The way you make an omelet reveals your character."

Answer: Anthony Bourdain

8. On hunting:

"I am in no way supportive of hunting for trophies or sport -- would never do it and don't like it that others do. But if you kill it, then eat it, it's fine."

Answer: Paula Deen

9. On humility:

"You know, there's nothing worse than busted balls."

Answer: Paula Deen

10. On character:

"Skills can be taught. Character you either have or you don't have."

Answer: Anthony Bourdain

11. On life:

"Every day you wake up on the right side of the dirt is a good one."

Answer: Paula Deen

12. On elitism:

"I have always said that I don't care for uppity food and I can't cook it."

Answer: Paula Deen



Follow Eating Our Words on Facebook and on Twitter @EatingOurWords


Sponsor Content

Newsletters

All-access pass to top stories, events and offers around town.

Sign Up >

No Thanks!

Remind Me Later >